Tour de Muverans, het laatste avondmaal in Cabane de la Tourche
Tour des Muverans is een bijzondere “Höhenweg” boven het Rhône dal die alles in zich heeft wat je zoekt bij een bijzondere 4 daagse wandeling: interessante Geologie, click Flora en Fauna, advice vele hutten en almen waar je de lekkerste dingen kunt bestellen.
Tijdens de tour heb je een fantastisch uitzicht op een groot deel van de Alpen, onder andere op het Mont Blanc massief, Grand Combin, Dom, Dents du Midi en op verschillende plekken zicht op het meer van Geneve.
Ook de geologie van het gebied is bijzonder: Vanaf het Krijt tijdperk tot aan de Jura zijn hier sporen achter gelaten. Koolstof houdende rotsen, Ammonieten, bijzonder rotsformaties vertellen ons hier het verhaal van het ontstaan van onze planeet.
Ook de Flora blijft niet achter: gedurende de hele rondtour zie je gentianen, en vele andere Apen flora. In dit hof van Eden is ook de Fauna rijk vertegenwoordigd, in het gebied wemelt het van de gemzen en steenbokken. Daarnaast is het klimaat een van de droogste van geheel Zwitserland.
De door ons gelopen route is slechts één van de mogelijke varianten. Er zijn talrijke andere plaatsen waar je met de rondwandeling kan beginnen, zoals in Anzeindaz, Deborence en Ovronnaz.
De door ons gelopen route is slechts één van de mogelijke varianten. Er zijn talrijke andere plaatsen waar je met de rondwandeling kan beginnen, zoals in Anzeindaz, Deborence en Ovronnaz.
Dag 1 Basel – Refuge Giacomini (1876m)
Ons jaarlijkse nazomer uitstapje naar de Alpen kenmerkt zicht altijd door mooi weer. Deze keer was de verwachting heel anders. Veel tot heel veel regen zouden we tegenkomen. Na een soepele avondrit over de rustige Autobahn en een regenachtige nacht in Basel rijden we verder Zwitserland binnen. Het klaart al snel op en in een zon overgoten Aigle slaan we nog wat proviand in, daarna rijden we door het prachtige verstilde dal boven Bex omhoog naar Pont de Nant, het start punt van onze wandeling.
Pont de Nant op 1253 meter hoogte is echt het einde van de wereld, met alleen Auberge Pont de Nant. Door een prachtig herfst landschap lopen we in iets meer dan een uur omhoog naar Cabane de Plan-Névé (2262m). Een prachtige oude hut gebouwd in 1952, binnen wordt heerlijke soep geserveerd door twee zeer vriendelijke dames, maar ook de zelfgemaakte notentaart is meer dan goed. Buiten de hut lopen twee kippen die zorgen voor de dagelijkse aanvoer van verse eieren. Wanneer we de afdaling starten zien we op nog geen 30 meter van de hut al de eerste 5 steenbokken.
Via La Vare een op 1758 meter hoogte gelegen boerderij lopen we het brede dal in wat uiteindelijk eindigt op Col des Essets op 2029 meter hoogte. Tijdens bijna de hele tocht worden we muzikaal begeleid door de Alpen koeien en het vele koebel gerinkel.
Wanneer we de pas overtrekken komen we in de wolken terecht en wordt de lucht vochtiger, koud maar voldaan stappen we rond half 6 Refuge Giacomini binnen. Dit onderkomen lijkt meer een hotel dan een berghut, we genieten dan ook van de warme douche en een heerlijke streekwijn.
Dag 2 Refuge Giacomini – Cabane Rambert (2580m)
Vandaag staat een lange tocht op het programma, we willen via Deborence naar Cabane Rambert. We lopen achter de hut een breed hoog dal in en bereiken via Pas de Cheville (2036m), waar de zon te voorschijn komt, vrij snel het plaatsje Deborence wat op een hoogte van 1455 meter ligt.
Na een kop koffie op het terras van Refuge du Lac de Deborence, het laagste punt van vandaag gaan we weer bergopwaarts met als volgende stop de alm La Chaux op 1956 meter hoogte. Op de alm is nog volop bedrijvigheid, je kunt hier van alles eten en drinken wat het boeren bedrijf voortbrengt. Wij houden het bij soep en koffie met taart. Daarna vervolgen we onze weg richting Lac de la Forcla. Hier wordt hard werkt aan het realiseren van een stuwmeer ten behoeve van de wijnboeren onder in het dal.
Achter het meer gaat het pad over een met grote stenen bedekt ijsveld door naar Col de la Forcla(2560m) . Na een klein stukje steile afdaling traverseren we het laatste stuk naar Cabane Rambert (2582m). Na een venijnig laatste klim komen we bij de ook uit 1952 stammende hut aan.
We zijn hier weer terug in de tijd, geen drinkwater, een toilet wat niet meer is dan een gat boven de afgrond. Echter het uitzicht vanaf de Cabane Rambert is grandioos, het hele Alpenruim is vanaf hier zichtbaar. In de middag doen we nog een poging de Grand Muverans te beklimmen, een combinatie van tijd en onoverzichtelijkheid doet ons halverwege besluiten terug te keren naar de hut. Die avond komen tot dicht bij de hut de steenbokken, ze lijken totaal geen angst te hebben voor de andere bezoekers.
Dag 3 Cabane Rambert- Cabane du Demécre (2361m)
Wederom staan we vroeg op en vertrekken voor de afdaling naar het dalstation van Ovronnaz. Ondanks de slechte weervoorspelling en een dalende barometer is het toch goed weer. De afdaling gaat eerst door een vallei met alleen maar steengruis, later wordt het landschap weer veel groener en is de overweldigende flora weer terug. Ook zijn hier de grillige structuren van de rotsen duidelijk zichtbaar, golvend zijn hier de verschillende hellingen opgebouwd uit opgestuwde gesteentelagen. Bij het bergstation van Ovronnaz komen we pas echt in het paradijs, we genieten twee uur op het zonnedek in zeer comfortabele ligstoelen, ook gastronomisch gaat het helemaal goed, heerlijke Zwitserse taarten, pompoensoep.
Daarna lopen we door naar Col de Fenestral met de gelijknamige hut, na een korte pauze gaan we rechts van Lac Sup.de Fully de pas over naar Cabane du Demécre, we worden hier zeer hartelijk verwelkomd met een kop thee. Deze cabane wordt beheerd door een bergenclub en door de leden bemand. Wij worden onthaald met de woorden “magnifique” en “gezellig” en gratis thee als blijkt dat we blijven slapen. De waard van dit weekend blijkt Nederlandse voorouders te hebben en is heel gastvrij. Totaal hebben ze die avond 40 gasten, dus al snel is het een gezellige boel met gitaar, gezang, taart en champagne voor iedereen vanwege een verjaardag.
Dag 4 Cabane du Demécre – Cabane de la Tourche (2198m)
Weer een prachtige ochtend, in het dal liggen de witte pakken wolken als een deken uitgespreid. De hellingen net onder de pas zijn helemaal roodgekleurd door de vele struiken bosbessen. We volgen het bovenpad naar Rionda, een mooie weg op en rond de 2200 meter hoogte, het pad is goed begaanbaar maar vereist wel concentratie door de steile hellingen waar het pad doorheen gaat. Het uitzicht in de diepte en over het Rhône dal is imponerend en als we het aangekloven geraamte van een gems zien liggen houden wij ons hier en daar toch maar vast aan de aanwezige staalkabels. Zoals de huttenwaard ons had aangeven verlaten we bij het militaire station Rionda ons pad en proberen we vanaf hier de Grande Dent de Morcles te beklimmen. Nog duidelijk is te zien dat deze berg van strategisch belang is geweest voor het Zwitserse leger, door de soms bijna loodrechte wand is een pad uitgehakt en midden op de berg is een schuilplaats in de rotsen gemaakt. Steeds lijkt het onmogelijk om door te gaan, maar dichterbij blijkt er altijd weer een manier te zijn om hoger op te komen. Ook hier komen we weer “abgestürtzte” gemzen tegen. Uiteindelijk klimmen we door een schoorsteen en staan rond 12.00 op de bijna vlakke top van de Grande Dent de Morcles op een hoogte van 2968 meter. Een verademing na meer dan een uur in de steile helling te hebben doorgebracht.
We hebben echt geen zin meer om over dezelfde weg af te dalen, één misstap zou tot fatale gevolgen kunnen leiden. Om die reden besluiten we over de normaalweg af te dalen. Een prachtige route over vlakke rots platen en kleine stukjes klauteren. Na iets minder dan een uur staan we weer bij Refuge de Fenestral, net op tijd voor de lunch, ook hier doen we ons weer tegoed aan de door de waard gebakken appeltaart.
Via de linker kant van het stuwmeer lopen we terug naar Cabane du Demécre, hier zijn ze zeer verbaasd ons weer te zien. De ontvangst is wederom zeer hartelijk en krijgen we thee en chocolade. We mogen niet eens betalen omdat ze onder de indruk zijn van onze tocht.
Om te voorkomen niet weer dezelfde weg te moeten die we die ochtend hebben genomen besluiten we nu de onder route te nemen via Cabane du Chalet Neuf, via deze prachtige route dalen we af tot l’Au d’Arbignon op een hoogte van 1649 meter. Toen we rond 4 uur vanaf dit punt omhoog begonnen te lopen was het wel even afzien, het was duidelijk geen pretje om na 8 uur in touw te zijn geweest opnieuw aan een klim te moeten beginnen. Zeker niet nu deze in de dichte mist plaats vindt
Na een uur zwoegen in gesloten peloton bereiken we 700 meter hoger weer het bergstation Rionda, nu geheel in de mist. Vanaf hier volgen we de weg naar Cabane de la Tourche. We ruiken de hut eerder dan we hem zien en zijn blij als we rond half 6 naar binnen lopen.
We merken gelijk dat er een vreemde sfeer heerst in de hut, als het vroeger op de dag was geweest waren we zeker doorgelopen. Na een wat stugge ontvangst begint de huttenwaardin te ontdooien en bereidt een stevig maal voor ons, met als klapstuk een stuk perzik uit blik met slagroom. Dit bleek min of meer het laatste avondmaal van de hut te zijn, de oude hut wordt de volgende dag met de grond gelijk gemaakt en zal worden herbouwd. Deze verandering was voor de waardin niet gemakkelijk na 24 jaar de oude hut te hebben gerund.
Dag 5 Cabane de la Tourche – Nederland
In de nog donkere ochtend staan we om 6.00 op, voor 7.00 zijn we op pad. Een prachtige zonsopgang over het Rhône dal. Vrij snel bereiken we Col des Perris Blancs, hier zien we duidelijk de effecten van de opwarming van de aarde, van de Gletsjer van de Dent du Morcles is niet veel meer over dan een dunne reep ijs.
Snel dalen we af door het al maar groener wordende dal, we weten allemaal dat bij Auberge Pont de Nant de verse taart op ons wacht. Om half 10 zitten we aan de koffie, duidelijk onder de tijd op de route markering die 3.45 uur aangeeft als ingeschatte looptijd.
Net uit het dal hebben we nog even een stop gemaakt bij Les Bain de Lavey, een groot termaal bad met alle faciliteiten. Heerlijk om al het zweet en viezigheid af te weken en meer dan fris rijden we na een perfecte tour weer terug naar Nederland.
Algemene Informatie
Toegang:
Volg de autobaan van Lausanne richting Martigny, neem afslag Bex, vandaar is het nog 10 kilometer berg opwaarts naar Pont de Nant.
Toegang:
Volg de autobaan van Lausanne richting Martigny, neem afslag Bex, vandaar is het nog 10 kilometer berg opwaarts naar Pont de Nant.
Uitrusting:
Deze wandeling gaat over alpine passen, dus minimaal goede bergschoenen en warme kleding meenemen. Afhankelijk van het seizoen kan een pickel en stijgijzers nodig zijn om steile sneeuwvelden over te steken.
Beste Jaargetijde:
Het beste kan de tour, die over passen gaat van meer dan 2500 meter, gemaakt worden van midden juni tot eind september. In het voorjaar heb je kans dat enkele passen en afdalingen nog vol met sneeuw liggen en daardoor moeilijk begaanbaar zijn.
Kaarten:
– Topo Rando – Du Rhône aux Muverans 1:25000
– SLK 1:25000, Blatt 1305 Dents des Morcles
– SLK 1:25000, Blatt 1285
– Topo Rando – Du Rhône aux Muverans 1:25000
– SLK 1:25000, Blatt 1305 Dents des Morcles
– SLK 1:25000, Blatt 1285