Fietsen

Giro di Kika 2018

Van onze verslaggever ter plekke: Mark Ramakers

Met 912 km, 16.180 hoogtemeters en meer dan 22.000 verbrande fiets calorieën heb ik eind juni na 6 hete dagen in Toscane de Giro di Kika 2018 volbracht. Het was een bijzonder mooie en pittige tocht waarbij ik redelijk heb moeten afzien, anders dan in de Dolomieten in 2014 maar evengoed zwaar. De Apennijnen met stijgingspercentages van 12-18% zijn geen sinecure. Helaas hebben we dit jaar voor het eerst in de Giro di Kika geschiedenis een ongeluk met dodelijke afloop meegemaakt hetgeen een dikke zwarte rand om deze tocht gaf.

Ons afzien tijdens het fietsen staat echter in geen verhouding met het leed van nog teveel kinderen die worden geconfronteerd met de diagnose kanker. Mede dankzij jouw steun hebben we met ruim 100 fietsers meer dan EUR 500.000 op weten te halen voor onderzoek naar kinderkanker en daarmee het doel om de genezingskans van kinderen met kanker te verhogen naar 95% in 2025 dichterbij gebracht.

Het was een bijzonder mooie tocht die ditmaal door Toscane liep. De eerste etappe van Ameglia naar Lamporecchio, langs de kust richting de Apennijnen, met schitterend uitzicht op de marmer groeven in de bergen. Hoogtepunten de Passo de Vestito (1049m), de Passo di Pradacchio (1628m) en de Abatone en Prunetta. Etappe 2 krijgen we Florence al in zicht, met als hoogtepunt de Passo della Consuma (1060m) die ook in de Giro van 2017 zat en de Passo del Mandriolo (1173m) door een ruig natuurgebied. Dag 3 door via Arrezzo en Puglia richting Cortona, over de Monte Fumaiolo (1348m) en de Passo di Viamaggio (983m) beiden ook in de Giro van 2017. Helaas werd deze dag overschaduwd door het dodelijke ongeval van Dirk Metselaar een van onze mede deelnemers.

Organisator Stichting Emolife heeft in overleg met de echtgenote van Dirk die als vrijwilliger mee was tijdens de toer besloten de tocht door te laten gaan, het zou ook de wens van Dirk zijn geweest. Etappe 4 via Montepulciano en Pienza scherend langs Sienna werd gekenmerkt door het zwarte rouwlint dat wij allen droegen en het rijden van de witte wegen de zogenaamde Strade Bianche. Stroken grind en stenen langs eeuwenoude boerderijen en cypressen schitterend maar ook erg zwaar. Etappe 5 vanaf Siena door de Chianti naar San Gimignano en Monte Serra om uiteindelijk in de buurt van Pisa uit te komen. Met al die heuvels op en neer ook weer goed voor 2000hm. en 170km. De laatste dag gaat weer via de marmer grotten en de Alpi Apuan over de Passo di Croce, Passo del Vestito en de Spolverina terug naar de camping in Ameglia. 

Grote dank nog naar alle 100 vrijwilligers die elke dag maar weer de tenten opbouwden, het eten verzorgden, de controleposten bemanden, de motorbegeleiding, het ambulanceteam en de organisatie. Fantastisch ! Zo ervaar je hoe het gaat bij het professionele rennen, je hoeft alleen maar de fietsen, eten en slapen. Al met al een fantastische ervaring helaas met een donkere rand maar evengoed met een goed gevoel een bijdrage geleverd te hebben om kinderkanker de wereld uit te krijgen. Ik kan het alleen maar aanraden om een keer mee te doen, het is echt een fantastische ervaring. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *