Lopen

Clinic bewust hardlopen geslaagd

ADEMEN? Ja, dat doen we natuurlijk allemaal. Maar hoe adem jij, tijdens het hardlopen? Waarschijnlijk adem je in door je mond en uit door je mond, net als 80% van de sporters. Marije Oude Hergelink leert ons tijdens de clinic “Bewust hardlopen” dat een neusademhaling de verhouding tussen zuurstof en koolstofdioxide optimaliseert. Hierdoor kan je langer hardlopen (op een rustig tempo), bereik je de onderste kwabben van je longen, stimuleer je de buikademhaling en worden geluk-stofjes zoals endorfine vrijgemaakt.

Dat klinkt goed, toch? We probeerden het uit. Op sommige momenten voelde het onnatuurlijk en ongemakkelijk, maar het ging wel! De verleiding om toch door je mond te ademen lag wel steeds op de loer. Oefening baart kunst, zo blijkt, want Marije loopt hele marathons met uitsluitend neusademhaling. Ook leerden we om helemaal in het hier en nu te zijn. Wat hoor je? Wat zie je? Wat ruik je? Laat die prestatiedrang eens thuis en probeer het zelf eens uit! Meer energie en minder stress.

Wil je meer weten over deze theorie? Op internet is genoeg te vinden. Google op “hardlopen met buteyko methode” en ontdek er alles over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.