Historie

De Trim- en Trainingsgroep Weesp is opgericht op 20 juli 1989. Eén van de oprichters is Jan Bijvoet, bekend van de gelijknamige sportzaak. In de statuten van de oprichting stelt de vereniging zich ten doel “duursporters en recreanten van verschillende niveaus te begeleiden bij hun trainingen”.

Van origine (en nog steeds) is de TTW een vereniging die afzonderlijke trainingen verzorgt in zwemmen en hardlopen. Toen in het begin van de jaren negentig de triatlon zich ontwikkelde tot een volwassen sport is het trainingspakket uitgebreid met fietsen. In 1990 heeft de TTW zich aangesloten bij de Nederlandse Triathlon Bond en nog steeds is een groot aantal leden actief als triatleet.

Snel na de oprichting werd ook de ski-gym als trainingsonderdeel toegevoegd. Deze trainingen worden in Weesp al sinds 1977 (!) op tropisch swingende wijze verzorgd door Victor Ferrero.

In 1990 werd de grens van 100 leden bereikt, waarbij wel opgemerkt moet worden dat hierbij ook de ski-gym werd meegeteld.

In de winter 1990-1991 werd de eerste serie Run-Bike-Run wedstrijden georganiseerd. Het vaak koude, winderige parkoers langs het Amsterdam-Rijn kanaal werd tot en met 1998-1999 een jaarlijks terugkerende krachtmeting op het programma van vele duursporters uit Weesp en omgeving. De Run-bike-runs zijn in het voorjaar 2007 weer van start gegaan en kunnen op vaste kern deelnemers rekenen.

Ook het zwemfestijn was vele jaren een vast evenement, waarbij in estafettevorm binnen twee uur zoveel mogelijk meters afgelegd moest worden.

De eerste TTW mini-triatlon werd georganiseerd in 1992. In 1996 werd hier voor de jeugd ook een mini mini-triatlon naast gehouden, waarbij de jongste deelneemster slechts vijf jaar oud was! In 2000 werd vanwege werkzaamheden aan de nieuwe brug “De Uitkomst” het fietsen geschrapt en ontstond de zwemloop.

In 1996 ging het TTWeetje on-line. Mede dankzij toenmalig redactielid Barry Dooper was de TTW de eerste Weesper sportvereniging die het clubblad op het internet publiceerde. Vanwege het toen nog beperkte bereik en tijdgebrek hebben slechts enkele exemplaren de weg naar het World Wide Web gevonden.

Het eerste (en tot nu toe enige) TTW Trainingsweekend werd georganiseerd in april 1997, met Marc Schouten als grote man achter dit evenement. Op vrijdag 4 april vertrokken twee groepen van in totaal 37 personen naar Maastricht, waar het sportbudgethotel als accommodatie was gekozen. Het weekend werd gevuld met ATB en volleybal (vrijdag), looptraining, aqua-aerobic, sportklimmen, fietsen, zwemmen en/of tennissen (zaterdag). De avond werd afgesloten met een spontaan feest met de ook aanwezige Japanners. Zondagochtend stond om 7.15 uur (bijna) iedereen alweer klaar voor de zwemtraining. Na het uitgebreide ontbijt volgde de lange weg terug naar Weesp.

In 2001 onstond tijdens een ledenvergadering het idee voor het maken van een TTW website. Na enige tijd “under construction” te zijn geweest werd www.TTWeesp.nl in augustus 2001 gelanceerd. U kijkt nu naar het resultaat hiervan.

De TTW is sinds 25 januari 2002 officieel lid van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie, onder verenigingsnummer 02166. De noodzakelijke statutenwijziging werd gesponsord door het Weesper notariskantoor Van Elten – Van der Griend.

In 2002 werd de TTW door The Victory betrokken bij de organisatie van de Vechtloop. Vanwege de fusie van de Weesper voetbalverenigingen tot FC Weesp werd zo het bestaan van de Vechtloop veilig gesteld. In 2004 was de organisatie van de Vechtloop voor het eerst volledig in handen van de TTW. De 25e editie van de Vechtloop was in 2006.

Dit historisch overzicht zal nog verder uitgebreid worden om de ontwikkeling van de TTW vast te leggen, en waardering te geven aan iedereen die zich voor de vereniging heeft ingezet. Zo is het de bedoeling om een overzicht te maken van alle bestuursleden, trainers, etc. die zich sinds de oprichting voor de TTW hebben ingezet. Heeft u nog gegevens die wij kunnen gebruiken, neem dan contact met ons op!

Is de TTW een triatlon- of atletiekvereniging?

Deze vraag wordt nog wel eens gesteld voor de beeldvorming. Geen van beiden, luidt hierop het antwoord, maar de TTW biedt wel deels de mogelijkheden die u bij een triatlon- of atletiekvereniging kan vinden. De TTW is aangesloten bij de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) omdat die het beste bij alle sporten aansluit.