En waar was Jan? In de Ardennen!

Verslag van Jan:

Ooit nam ik deel aan de combi Egmond-Pier-Egmond op zaterdag en de halve marathon op zondag. Niet m’n ding, maar toen hoopte dat dit soort combiklassement ook eens in de Ardennen zou worden georganiseerd. Dat was dit paasweekend dus eindelijk het geval: zaterdag de Trail des Neuf Prés en maandag La Hallonienne. Door mijn griep en verkoudheden van de laatste weken besloot ik wijselijk om de lange afstand (45k trail + 75km MTB) links te laten liggen en te gaan voor de 25k + 45k combi. Je moest trouwens niet persé mee doen aan beide wedstrijden en dus stonden er zaterdag vooral lopers aan de start en waren die zondag eerder zeldzaam in het grote peloton bikers.

Zaterdag om 14u werden we samen met de deelnemers aan de 15km de berg op geschoten. En bergop ging het! Ik liep ergens rond de 10e plaats, maar op de splitsing bleken de meesten binnen te draaien op de korte afstand. Vanaf toen liep ik samen met Pierre Skilbecq redelijk éénzaam door het bos met nog één loper in het viezer. We verdeelden het werk en liepen in stevig tempo weg van de achtervolgers. Aan de bevoorrading kregen we te horen dat we 3e en 4e liepen, en dat er dus moest gestreden worden voor het laatste podium plekje. Geen van ons twee wou lossen en het duurde tot kilometer 17 dat ik een gat van een kleine 10 meter moest laten dat ik maar niet dicht kreeg. Balen, maar uiteindelijk was het combiklassement mijn doel dus ik focuste me op m’n voorganger en probeerde in zijn buurt te blijven om een scherpe tijd neer te zetten. Dat loonde want aan de laatste bevoorrading kwamen we weer samen en kon de battle opnieuw beginnen. Ik dook op kop de afdaling in en op de daarop volgende single track bleef ik op kop om zo even het tempo te drukken en op adem te komen. Met 4 kilometer te gaan perste ik er nog eens alles uit, maar Pierre bleef “rustig” in het wiel zitten. Tot een kilometer van de meet. Nu brak hij. Zou het? Op volle snelheid stortte ik me de laatste technische single track afdaling in om als 3e te finishen in 1u53. Podium, en nog belangrijker: mijn grootste concurrent voor het combiklassement (en winnaar van vorig jaar) finishte als 7e op 7 minuten. Zonder pech of ongelukken moest een tweede podium op maandag er dus wel inzitten.

Over zondag kunnen we het bondig houden: toertje biken (modderploeteren) om de benen weer tot leven te brengen en met een goeie pint Ronde van Vlaanderen kijken…

En over maandag kan ik ook redelijk kort zijn. Mijn plan was om mijn eerste achtervolger in het vizier te houden en op max 7 minuten van hem te finishen. Ondanks de snelle start lukte dat redelijk goed (deed wel pijn), tot hij na 5km zijn derailleur in zijn wiel draaide. Jammer voor hem, en jammer voor de spanning want nu volstond stevig tempo rijden en geen brokken maken om de eerste plaats in het combiklassement veilig te stellen. Zo gezegd, zo gedaan: ik finishte de 45km MTB in 2u16 als 14e en dat was ruim voldoende om nog eens op het podium te mogen. Dit keer in het midden! Na de plastic trofee van zaterdag kreeg ik nu een mand met lokale lekkernijen. Top recovery geschenk van de sponsors die we zeker zullen laten smaken!

Plaats een reactie